In mijn portfolio hieronder vind je een greep uit mijn tuinontwerpen.

Terras bij complex voor zelfstandig wonende ouderen in Maasland

Het grootste ontwerp in vierkante meters. In het complex voor zelfstandig wonende ouderen is ook het ontmoetingscentrum voor licht-dementerende en eenzame ouderen. Zij wensten een ruimer terras, meer variatie in het groen en seizoensbeleving in de tuin. Het water in de rechte kale watergoot in het midden is gaan meanderen door de grote keien en de oeverbeplanting. Hierdoor komen er meer vogels in de tuin. De vier moestuinbakken nodigt actieve bewoners en daggasten uit om groenten en kruiden te poten, te verzorgen en te snoepen van o.a. zomerse aardbeitjes. Ook eenjarig goed brengt een gesprek makkelijker op gang. Van een boer uit de omgeving kreeg het ontmoetingscentrum een oude ploeg die door een vrijwilliger met veel liefde en lagen lak is opgeknapt.

Tuin in bosrijke omgeving van Zeist

Het pas opgeleverde huis staat in een bosrijke omgeving, De hoge bomen van een voormalig bosperceel staan nog in diverse tuinen, waaronder deze. De bewoners vroegen ruimte om, eventueel met anderen, in de tuin te zitten, te spelen in een zandbak en een groene grens met de buren. Bovendien mocht er het hele jaar wat kleur in de tuin zijn, maar niet te ingewikkeld. De afvalbakken wilden ze uit het zicht. Die staan nu praktisch bij de poort, verscholen achter een haagje. De grond in deze tuin vraagt een andere beplanting dan de zavelgrond op klei waar ik meestal mee te maken heb.

Oprit van jaren ’30 huis in Den Haag

Het ging om een heel lange, taps toelopende oprit van een jaren ’30 huis naar de garage. 'Graag wel groenblijvend, zonder maaien’ was de vraag. Met deze diagonale lijnen tussen grastegels lijkt het minder lang. De voortuin was al heel enthousiast leeggehaald op wat heesters na. De beheerder wilde graag een waterschaal in de tuin en de verzameling keien. Bijna in het hart van de tuin zijn deze te vinden. Een praktisch pad verbindt de oprit met het bordes van de voordeur. De beheerder was erg blij met dit onverwachte ontwerp dat veel ruimte bood voor haar beplantingsplannen.

Sfeervol dakterras in Maassluis

Het dakterras was door de beheerder al voorzien van een balustrade en tegels. De ontstane vlakte wilde hij graag sfeervol maken met planten. Daarmee moest ook de inkijk van de buren worden verkleind. Twee lichtkoepels waren obstakels waarmee ik rekening had te houden. Drie bakken met polvormende bamboe geven rust en beweging tegelijk en belemmeren het zicht van de buren. Door te spelen met verschillende hoogten in de bakken en de beplanting werd de belangrijkste zichtlijn opengehouden, terwijl andere een groene begrenzing kregen. Een flowform bracht met het golvende water geluid en harmonie in deze omgeving.

Vernieuwde tuin in Ridderkerk nu de kinderen het huis uit zijn

De grote tuin was na de aankoop van het huis, jaren geleden, niet veel veranderd. Nu de kinderen volwassen waren voldeed deze niet meer. De beheerder wilde haar eigen tuin, inzichten groeiden. De hoofdingang mocht meer afgesloten worden en een groener, bloemrijker aanzien krijgen. De grote vijver kon volgens haar echt wel weg; er was een aangrenzende sloot met grote vlonder, dus genoeg water in de buurt. De borders werden breder met golvende lijnen, waardoor er een grotere variatie in beplanting kon komen. Er bleek ruimte voor de gewenste moestuinbakken. Daarbij werd de schuur ruimer en praktischer opgezet met een afdak voor meditatie en yoga. Bij de twee bestaande pergola’s kwam een border voor meer schaduwminnende planten.

Een tuin in Voorhout om van de zon te genieten met vrienden

De verhoogde borders werden gemaakt van al het hout van de tuin bedekkende vlonder die bij aankoop van het huis in de tuin lag. De bewoonster wilde graag voldoende ruimte om vrienden te kunnen ontvangen, in de ochtendzon te zitten op een zelfgemaakte bank van ook weer dat vlonderhout. Inkijk van de achterburen werd verhinderd door een lei-peer, die alle seizoenen de moeite waard is. De nummers corresponderen met het beplantingsplan. Zelf heeft zij er de tulpen-, narcissen-, scilla’s en sneeuwklokjesbollen bij gezocht en gepoot.

Het kleinste tuintje tot nu toe, in Maassluis

Maar er is voldoende ruimte om te relaxen, om natuur te beleven en voor de kleindochter om er een treinrails te leggen. Het diagonaal in de bestrating maakt optisch ruimer. De rozenpergola schermt de inkijk in de keuken wat af en geeft er op het heetst van de dag schaduw.

Onderhoudsvrije en bloeiende tuin in Maassluis

Dit ontwerp was een verrassing voor de beheerders. Het afdak achterin was een grote wens waar de beheerders al over bezig waren, maar wat dan met de rest van de tuin? Gras wilde hij graag (goed voor de afwatering), en zij een groot terras voor de prachtige loungebanken. Verder graag weinig onderhoud, want allebei werken ze fulltime. Natuurlijk wel bloeiende planten en kleur in de heesters. Bovendien een verbindend pad van huis naar afdak.

Tuin in Schipluiden, de spiraal

Een weelde voor honigzoekers, bijen zijn er in grote getale aanwezig!

Een organische tuin in Doorwerth om zelf groente in te verbouwen

Een vooral brede tuin met grote coniferen bij de achterburen, en een stenen muur met de linkerburen. Op het wensenlijstje stonden o.a. een fruitboom, een plekje voor aardbeien, kruiden en wat sla en andere groenten, maar ook gras voor de kleintjes en hoogteverschil in de border. De tuin moest organisch zijn, onderhoudsvriendelijk, met diverse zitplekken en rond. Bloemen voor insecten, geur en kleur. Een flowform bracht het gewenste waterelement in de tuin. De verschillende verhardingen brengen de speelsheid in het pad. In de borders is ruimte voor kunst.

Een vrijwilligersactie van de plaatselijke Groei & Bloei vereniging in Maassluis en ‘Max maakt mogelijk’

De afdeling Kleinschalig Wonen heeft een ruim dakterras. Dit is met glasplaten omheind. Om buiten te kunnen zitten is ook van boven beschutting nodig, want de zon schijnt er vooral in de middag. Twee pergola’s met doek bieden dan uitkomst. Met grote plantenbakken zijn de poten hiervan verankerd. Langs de rechte rand en het toegangspad staan nu ook plantenbakken. Daarin staan appelboompjes en er groeit sla, andijvie en verschillende kruiden. De hangbakjes aan het glas zijn van het voorjaar tot het najaar gevuld met eenjarigen. Een Maassluise hovenier houdt het andere groen bij en levert elk jaar de potgrond voor de bakjes. Door de donatie van “Max maakt mogelijk’ kon comfortabel tuinmeubilair worden aangeschaft waaronder een losse parasol. De bewoners zijn nu meer buiten te vinden!

Toegangspad in Leusden

Het toegangspad door de voortuin mag een ‘welkom’ uitstralen. De beheerder houdt van licht in de keuken, met zicht op de rijkbloeiende Buddleja. Het losvormige tegelpad in het grind met honingraat-platen oogt speels. De twee tegenover elkaar liggende borders verbinden de hoofdentree met de oprit naar de garage. Dit pad deed niet mee in het ontwerp. De entree sloot er wel mooi op aan, omdat uiteindelijk daar ook dezelfde tegel voor werd gekozen.

"Nadine heeft bij ons de tuin ontworpen. Eerst hadden we een gesprek over onze voorkeuren, wat we wilden en waarom onze tuin zo was als hij was. Hierna heeft Nadine een kleurrijke tuin voor ons ontworpen. Wij wilden graag een tuin met kleuren en aantrekkelijk voor vlinders en bijtjes. Dat is zeker gelukt. In de zomer zijn er veel vlinders in onze tuin en dat is een heel gezellig gezicht. Sommige planten vermenigvuldigen zich wat snel, dus we hebben er nog wel werk aan. Maar zoals Nadine zegt: onkruid is ‘kruid' dat groeit waar je het niet wilt hebben."

"Dit is waarom wij jou gevraagd hebben voor het tuinontwerp en natuurlijk ook omdat we je al kenden. Onze tuin was, na 15 jaar, hard toe aan een opknapbeurt. Ik wist dat jij energetisch tuinen ontwierp, dus heb ik jou gevraagd. Toen bleek dat jij ook keek naar de mensen die in het betreffende huis wonen. We hebben het ontwerp door een bevriende hovenier laten uitvoeren. De hovenier vond het leuk om te doen en wij zagen de tuin steeds mooier worden. We kregen van iedereen complimenten; de buren, vrienden en mensen die toevallig langs liepen."

De tuin op de foto was net aangelegd (2016).

"We hebben gras om in te spelen, diverse terrassen in schaduw en zon. De kids rijden eindeloos rondjes en zijn soms verstopt achter de plantjes op de glooiing in het midden van de tuin. De vele verschillende natuurlijke materialen zorgen dat het afwisselend en harmonieus is. We snoepen uit de tuin van de frambozen en mini moestuin.
Oktober 2018 telden we nog 14 bloeiers en twee planten in de knop.
Tot slot is de flowform elk seizoen een attractie en rustpunt voor grote en kleine mensen en de dieren in de tuin.

Wij genieten dagelijks van onze mooi aangelegde tuin en kunnen iedereen een feelgood garden bij Nadine aanbevelen!"

Nadine Steeman

Van Houtenstraat 19 
2672 DP Naaldwijk 
0174-769003